tisdag 29 december 2009

Kommunikation och relationer

En bra relation bygger på en rak och öppen kommunikation mellan människor.

En bra kommunikation bör innehålla ett känslomässigt engagemang från de som kommunicerar. En måste vara beredd att prata känslor om en vill nå fram till en annan människas hjärta. Många män, och även kvinnor, har stora problem att prata om känslor. Därför når de aldrig riktigt fram i sin kommunikation, blir inte tillräckligt förstådda, och därmed inte tillräckligt älskade.

En bra kommunikation innefattar också att en använder ett lättbegripligt språk. Korta meningar. Och ord som är lätta att förstå. Om svåra ord ska användas, bör en använda dem i en kontext där deras betydelse lätt kan gissas. Därmed har i så fall läsaren lärt sig ett nytt bra ord.

Det är svårt att kommunicera helt perfekt eftersom orden bör anpassas efter lyssnara och läsarna. Och dessa varierar från en kontext till en annan.

http://www.orwell.ru/library/essays/politics/english/e_polit
Genom att använda länken ovan, kan en ta del av George Orwells tankar. Mycket av det han rådde folk att göra för att förenkla språket, är tillämpligt även i dag.

3 kommentarer:

 1. En kan testa hur lättlästa ens texter är med det här läsbarhetsindexet:

  http://www.lix.se

  Alla dina blogginlägg hittills fick omdömet "lättläst" :)

  Min blogg http://www.hallplatshaden.wordpress.com fick faktiskt också omdömet "lättläst".

  SvaraRadera
 2. Kul att vi båda har lättlästa bloggar.

  SvaraRadera
 3. Jag håller så innerligt med dig om att kommunikation är nyckeln till allt. Tänk så många missförstånd som kunde undvikas om folk bara vågade säga vad som tryckte dem istället för att gå och grubbla och låta problemen växa. Och dessutom är ju faktiskt ord det vackraste som finns.

  SvaraRadera