onsdag 30 december 2009

Humanism

Glöm allt vad detaljfrågor heter för ett ögonblick när det gäller valet 2010. Valet handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Om vi vill ha ett humanistiskt samhälle röstar vi på det rödgröna blocket. Om vi vill ha ett samhälle med känslokyla i förarsätet röstar vi på det borgerliga blocket eller Sverigedemokraterna.

Den borgerliga regeringen har avhumaniserat Sverige rejält. Vi måste från detta börja dra slutsatser om de borgerligas psyken. Personer som kan tänka sig att, för att vinna personliga politiska fördelar, montera ned humanism, har uppenbarligen det ganska klent ställt när det gäller moral, medkänsla och anständighet.

För att få människor att rösta på det rödgröna blocket, och helst grönt, behöver vi egentligen inte rada upp långa politika program med punktlistor på vad vi konkret vill göra. Det räcker egentligen att konstatera att den borgerliga regeringen är fullständigt odugliga som medmänniskor. Därmed kan de heller inte vara de empatiska och moraliska ledstjärnor som Sverige behöver.

När det gäller vilka partier inom det rödgröna blocket folk borde rösta på, blir det viktigare med de politiska punktlistorna. Det skiljer ju en hel del i vad de olika partierna vill göra konkret för klimatet och i andra viktiga frågor. Och som tur är verkar människor i stigande grad ha förstått att den gröna vägen bär till ljusare trakter eftersom de gröna opinionssiffrorna har skjutit i höjden i år.

Klimatfrågan och frågan om hur vi får människor att bli lyckligare är de avgörande frågorna i valet. Det är mänsklighetens största framtidsfrågor just nu. Men bakom dessa ligger alltså frågan om vilka politiska företrädare som förespråkar humanism och som personifierar humanism. Den borgerliga regeringen är dålig för klimatet och dålig för lyckan i världen. Och de är dåliga just därför att de saknar humanism och medmänsklighet. När man har träffat på en människa som kan tänka sig att tvinga ut dödssjuka människor på en kall arbetsmarknad, har man fått en inblick i en själ som är svart som sot.

Vi som är humanister och tror att medmänsklighet är det som för världen framåt måste ta tydligt avstånd från inte bara de borgerligas politik utan från de personer de är. I vissa fall skulle terapi kunna vara en väg bort från deras psykiska problem. När det gäller psykopater sägs det dock av expertisen att terapi aldrig kan bota dem. Av någon anledning vimlar det av psykopater i näringslivets ledarskikt. Det är rimligt att anta att det också är så i det politiska ledarskiktet. Varför människor ger makt åt dessa psykopater är en fråga vi bör fundera mer över. Men ett bra råd till alla som ska personrösta i valet är att försöka bedömma personernas psykiska tillstånd noggrannt, fråga sig om personen utstrålar värme, eller om det rentav kan vara en psykopat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar